Perşembe, Ekim 04, 2012

Uzun Vadeli Yatırım

borsada yatırım


UZUN VADELİ YATIRIM

Ne borsadan, ne teknik analizden, ne de temel analizden anlıyorsunuz, bunları öğrenmekle uğraşacak vaktiniz de yok, çalışan bir insansınız ve borsaya yatırım yapmayı yine de istiyorsunuz.

Ya da, deneyimli bir borsacısınız, bütün dedikoduları takip ediyor, her gün borsayı izliyor, bilançoları kendinize göre analiz ediyorsunuz.

Hiç fark etmez, aşağıdaki son derece basit yöntemi disiplinli bir şekilde uygulayarak, kendinize bir emeklilik fonu oluşturabilir, borsadaki dalgalanmalardan maksimuma yakın yararı sağlayabilir, bunu yaparken de riskinizi inanılmaz ölçüde azaltabilirsiniz.

Yöntem son derece basit, belirlediğiniz 3-4 hisse senedinde gelir durumunuza göre her ay sabit bir parayla 5 yıl süreyle alış yaparak tasarruflarınız değerlendirin. (Örneğin, her ay 100 liralık hisse senedi alın, ve bu 100 lirayı eşit olarak 3-4 hisse senedine bölüştürün.)

Bu yol size aşağıdaki yararları sağlayacaktır:

1. Hiçbir şey kazanmazsanız, para biriktirmiş olacaksınız.

2. Borsada fiyatların ne olduğu ve ne olacağı sizi hiç ilgilendirmeyecek.

3. Dalgalanmalardan otomatik olarak ve maksimum yararı sağlayacak, düşük fiyattan daha çok, yüksek fiyattan daha az alış yapacaksınız, yani maliyetiniz hep düşük kalacak.

4. Riskiniz çok az olacak, çünkü hem uzun vadeli bir yatırım yapacaksınız, hem de düşük fiyatlardan daha çok alış yaptığınız için maliyetiniz düşecek. Bu aynı zamanda kazanç potansiyelinde de artış demektir.

Ne demek istediğimizi basit bir örnekle açıklayalım:

Diyelim ki her ay 100 liralık hisse senedi almaya karar verdiniz. İlk ay fiyatı 100 lira olan senetten 1 adet aldınız. Sonra fiyatlar düştü, aynı hisse senedi 10 liraya indi. Panik ve endişeye mahal yok. Bu durumda aynı senetten 10 adet almış olursunuz. Şimdi elinizde 11 adet hisse senedi var, toplam yatırdığınız para da 200 lira, yani bir hissenin size ortalama maliyeti 200/11= 18.2 lira olacaktır. Yani fiyatların %90 düştüğü bir ortamda, bırakın fiyatların ilk durumuna gelmesini, ufak bir toparlanma, örneğin fiyatın 20 liraya çıkması, sizi kara geçirecektir, oysa fiyatlar 20 liraya çıktığında ilk yaptığınız alış %80 zarardadır! Eğer fiyatlar tekrar 100 liraya çıkarsa, sizin karınız da %400'ün üzerinde olacaktır!

Böylece kafanızı yormadan, gece gündüz borsayı düşünmeden kendi emeklilik fonunuzu oluşturabilirsiniz, bunun için çok uğraşmanıza da gerek yok, sadece 5 sene sonra durumunun iyi olacağını düşündüğünüz sektörleri belirleyin, bu sektörlerdeki iyi (ve mümkünse ucuz) şirketleri seçin, bu şirketlerden 3-4 tanesini belirleyin (zorlanıyorsanız, sadece bir kez, o da başlangıçta araştırma bölümlerine danışın) ve her ay başında internetten 100 YTL bu senetlerden eşit oranda alın. İşte size emeklilik fonunuz. Yapın, pişman olmazsınız!

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME: Burada ulaşılan sonuçlar tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanın kişisel görüşlerine dayanmakta olup,mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.

İbrahim Akkaya kimdir?


ibrahimakkaya

2000 li yıllardan bu yana borsa üzerine kafa yoran, inandığı seyler uğruna muhteşem hatalar yapan biriyim.. 48 yaşında evli ve 2 çocuk babasıyım. Borsa ile ilgili tecrübelerimi ve teknik analizlerimi paylaşmak için sizlere bu bloğu oluşturdum. Umarım severek takip edersiniz.


Sosyal medya hesaplarım

1 yorum:

  1. çok mantıklı bence.ben de şöyle yapıyorum.ayda 50 liralık altın fonu alıyorum.50 liralık da imkb30 endeks fonu alıyorum.uzun vadede güzel bir birikimim olacak.çünkü altında, borsa da uzun vadede kazandıran ensturumanlar

    YanıtlaSil

Yazılara verilen cevaplardan haberdar olabilmek için, E-posta Yolu ile Abone Ol seçeneğine tıklayarak yapılan yorumların, E-posta adresinize gelmesini sağlayabilirsiniz. İstediğiniz zaman, aboneliği iptal et bağlantısına tıklayarak o yazıya yapılan yorumların e-postanıza gelmesini engelleyebilirsiniz.