Salı, Kasım 13, 2012

Borsa Hakkında

borsa hakkında
Acelecilik doğamıza öyle bir işlemiş ki bizi sadece bu noktada değil birçok yerde avlıyor. İşte şimdi de alıştaki aceleciliğin tam aksine satıştaki acelecilikten bahsetmek istiyorum.
Borsa gerçekte uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Yapılan araştırmalar uzun vade de borsanın kazanç açısından (kar açısından değil) %100 kazandırdığını ortaya koymuştur. Fakat ne yazık ki insanlardan bir çoğu bugün yatırım şirketlerinin seans odalarında saatlerini bir ekran karşısında geçirerek bu yatırım formülünü bir oyun haline getirmişlerdir. Galiba bu nedenle de borsadanbahsederken; "Sende mi borsada oynuyorsun?", "Ne zamandır oynuyorsun?" gibi konuşurlar. Elbette bu düşüncenin daha da ilerisinde "Oyun" bir kumar aracı haline dönüşür.
Unutmayalım ki borsa ne bir oyun ne de bir kumardır. Elinizdeki paranızla ticaret hayatına katılım ve memleket ekonomisine güç kazandırmaktır. Çok küçük de olsa günler, geceler boyu, çalışarak kazandığımız birikimlerimizi borsada değerlendirmek, zaman içerisinde bizlere bir çok güzel imkan sağlayacaktır. Hal böyleyken kişi bu birikimlerini borsa salonlarında bir oyun haline sokarak, al satlar içerisinde kendini kaybederse sonuç "Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan da olur" a gelir.
İşte tüm bu anlattıklarım doğrultusunda seans odalarında insanı bekleyen bir handikaptan daha bahsetmek istiyorum.
"Panik Reaksiyonu"
Borsanın ve borsacının panik atakları. Sebep : "KORKU". İnsanlar, bir an ellerindeki paranın, almış oldukları senetlerin değer kaybıyla eriyip biteceğini zannederler. İşte o anda kişiyi korku dolu bir panik sarıverir. Günü birlik senet alımları, çok çok kısa vade planları, kararsızlıklar ve alımlarda olması gereken ciddi araştırmaların yapılmaması sonuçta kişiyi bu ciddi sorunla başbaşa bırakıverir. Seans salonun da yanınız da oturan o sağlıklı insanları bir anda tanıyamazsınız. Ben böylelerine "Panikyen" diyorum. Neden panikyen oluyoruz da "Sabreden" olamıyoruz? Çok mu zor? Oysa ki sabırlı olanlar daima kazanacaklardandır.
Bir furyadır, bir fırtınadır, gerçek bir karmaşadır borsa da satış anları. 10 dakika sonra insan ne olacağını bilemez. Satış, bir sari hastalık gibi ortalığı sarıverir. Bir korku fırtınası eser ve önüne geleni içine çeker. Sonraysa kişileri fırlatır atar. Dikkatli ve emin adım atanlar, düşünerek karar verenler, alacaklarını iyi seçenler akıl yolu ile hareket ettiklerinden bu duygusal tahrike kapılmazlar. Onlar sabırla beklerler. Fırtına her sefer olduğu gibi, bir süre sonra diner ve "Güneş Yeniden Doğar". Tarih tekerrürden ibarettir. Satılası zamanlar yine gelecek fırsatlar borsa da hiç tükenmeyecektir.
İşlem yapan herkesin kendine göre bir tavrı olmalıdır. Bu tavır panikten tamamen uzak, ayakları yere basan, bilgi, tecrübe ve akıl kokan, duygusal bazdaysa kontrollü bir strateji olması gerekir. İşte o zaman gerçekten mantıklı ve doğru hareket yapılmış olur. Aksi taktirde mantıksızlık an meselesidir ve kişi farkında olmadan ruhsal sağlığıyla da oynamaya başlamıştır.
"Mantık: Duygunun doğurduğu, aklın bulduğu, bilginin yoğurduğu, tecrübenin çocuğudur."
Daima söylüyorum borsayla hayatın temaları arasında bir benzerlik var diye. Borsada panikleyenler, hayatta da paniklerler.Borsada düşünceli davrananlar yaşamlarındaki olaylara da düşünceli yaklaşırlar. Nasıl ki günlük yaşamımızda başımıza gelenler biribirine çok benziyorsa, borsada başa gelenler de biribirine çok benzer.
Bugünden kendilerini türlü senaryolara hazırlayanlar yarın ne yapacaklarını bilirler. Yaşadığınız her tcrübeden bir ders çıkartın. Onların üzerinde düşünün. Aldığınız bilgilerle birleştirin, adeta yoğurun, sonuçta vardığınız yer her seferinde daha sağlam olacaktır. Bu sayede duygularınızı kontrol altına alabilir ve ani panik durumlarından kurtulursunuz.
Önce sağlık. Unutmayın ki siz herşeyden daha kıymetlisiniz. Üç beş kuruş kaptırdım diye kendi kendinizi yemeyin, biribirinizi de üzmeyin. Kişinin kendine duyduğu saygı ve sevgi, biribirimize duyduğumuz saygı ve sevgi herşeyin ötesinde güzel ve kıymetlidir. Nasıl ki tarih bir tekerrür zinciri, borsa da öyle. Ne demişlerse doğru söylemişler "Borsada fırsatlar asla tükenmez". Birgün de siz çok kazanırsınız yeter ki panik yapmayın

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME: Burada ulaşılan sonuçlar tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanın kişisel görüşlerine dayanmakta olup,mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.

İbrahim Akkaya kimdir?


ibrahimakkaya

2000 li yıllardan bu yana borsa üzerine kafa yoran, inandığı seyler uğruna muhteşem hatalar yapan biriyim.. 48 yaşında evli ve 2 çocuk babasıyım. Borsa ile ilgili tecrübelerimi ve teknik analizlerimi paylaşmak için sizlere bu bloğu oluşturdum. Umarım severek takip edersiniz.


Sosyal medya hesaplarım

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazılara verilen cevaplardan haberdar olabilmek için, E-posta Yolu ile Abone Ol seçeneğine tıklayarak yapılan yorumların, E-posta adresinize gelmesini sağlayabilirsiniz. İstediğiniz zaman, aboneliği iptal et bağlantısına tıklayarak o yazıya yapılan yorumların e-postanıza gelmesini engelleyebilirsiniz.